Ärlighet varar längst

september 15, 2012

Jag tittar inte så mycket på tv numera – det har bara blivit så med åren. När jag var yngre tittade jag desto mer. Jag minns en sommar när vi åkte till USA och jag satt som trollbunden framför tv:n, som en alkis i en bar full med gratis alkohol! Oavsett hur tidigt jag vaknade fanns det filmer, serier, dokumentärer på, typ, trettio kanaler. Som berusad bytte jag mellan kanalerna och kunde inte få nog.

Numera stryker jag kläder gärna till ”2 ½ män – det är något med den serien som ständigt får mig att skratta. Men jag har fått en ny favorit. När tredje personen i rad jag mötte nämnde ”Mannen som talar med hundar”, spelade jag in ett program (programmen går ofta mitt på dagen). Nu är jag såld. På sitt anspråkslösa och avväpnande sätt väver han in de mest tunga, klargörande, insikterna, sanningen om en situation eller person, utan att det tas illa upp. Tvärtom.

I det senaste avsnittet, konstaterade Ceasar att det var kvinnan, som hade en aggressiv hund, som var problemet, inte hunden: ”You are the energy you project!” Hunden fångar upp den energi människan sänder ut, den bakomliggande (läs: sanna) intentionen bakom vårt agerande. När kvinnan tog in det Ceasar sa transformerades allt – hon fick ett nytt liv. Och hunden 🙂

Jag kan se att jag har haft samma tendens i mina profylaxkurser till underliggande arghet när det till exempel gäller diskussionen om medicinsk smärtlindring i samband med förlossningen. Ju mer jag har lärt mig och själv sett de negativa konsekvenserna av exempelvis ryggbedövning, desto svårare har det varit för mig att prata förutsättningslöst om ämnet. Det har känts minerat och mina ord om att det inte finns rätt eller fel har känts ihåliga – vilket folk förstås känt av och reagerat på. Förstås.

Unika förlossningar

I onsdags hade jag en profylaxkurs där ämnet kom upp igen – men till skillnad från andra gånger så blev det BRA. Den stora skillnaden, när jag tänkte tillbaka på situationen, var att jag VAR annorlunda. Det var som att polletten trillat ner.

Det finns inga enkla svar.

Jag kan inte längre, på ett djupare plan, vara för eller emot. Det finns för många undantag – varenda förlossning är ett undantag! Det finns bara unika situationer och unika kvinnor med unika behov. Däremot kan jag som stöd/hjälpkvinna ha en föresats att stötta kvinnans önskemål. Har hon sagt att hon vill försöka utan, ser jag det som att jag har fått mandat att peppa: ”Orkar du en värk till?” Om mamman kan svara, se mig i ögonen, även om hon kanske både är trött och uppgiven, betraktar jag henne som coachningsbar. Och jag kan se, om och om igen, att hon får kraft av frågan – jag skulle ju aldrig ställa den om jag inte trodde att hon kunde ta en till…

Jag kan se att min bakomliggande energi har skiftat och det gjorde all skillnad i världen. Känner mig så glad och tacksam. Ett nytt andetag! Och nu har jag ett nytt avsnitt att titta på – ser redan fram emot det! Thank you, Ceasar!

2 svar till “Ärlighet varar längst”

  1. Karin said

    Ciao Anna!
    Läser med ett leende det du har skrivit om Cesar Millan, han är fantastisk!!!!! Han räddade båda mina hundar från en säker veterinärtur, dom var ganska aggressiva mot barnen, men inte nu längre:-D ! Och jag är mer harmonisk + att min andning har förbättrats på mycket, lusläste din andningsblogg,och sen googlade jag runt och läste resten:-D
    Kram från varma Italien
    Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: