Anna är profylaxinstruktör, har tre plus ett bonusbarn och bor tillsammans med Mats i Bromma. Hon har en bakgrund som civilekonom och journalist och arbetade under fem års tid som organisationsutvecklare och journalist innan hon sadlade om till profylaxinstruktör och doula. År 2003 bildades Profylaxgruppen och Anna och hennes kolleger började hålla AnnasProfylax på heltid. ”I början bad jag mest om ursäkt för att jag inte var barnmorska – idag vet jag att det är en fördel. Jag ser och kommer in från föräldraperspektivet och kan påminna om vad det är föräldrar längtar efter och vill ha. Det är lätt som personal att tappa bort sig bland alla CTG-apparater, bedövningar och dropp. Hur man kan förena en hög medicinsk säkerhet med ett nära stöd – det är det jag arbetar med idag att förmedla.”

AnnasProfylax

För tio år sedan, i februari år 2001, höll Anna Wilsby sin första profylaxkurs som då hette Annas Andning. Kursen är fokuserad på egna strategier. Hon upplevde att föräldrautbildningen på mödravården mest handlade om information om vad som händer, hur ont det gör och vad man kan få för yttre lindring – Anna ville veta vad hon själv kunde göra och hur hon och hennes man kunde jobba tillsammans. Hon skapade en ”strategilåda” av mentala och fysiska verktyg som hjälpte henne inför och under förlossningen – det är samma strategilåda som idag förmedlas på hennes och hennes kollegors kurser. ”Jag kände en längtan efter att få vara med – att våga vara med och hälsa mitt barn välkommen! För att kunna det behövde jag hjälp, träning och strategier.”

Det var fler än Anna som kände en liknande längtan. Till dags datum har ca 28 000 par gått AnnasProfylax. 30 kursledare håller kursen på sju orter. År 2005 publicerade hon sin första bok ”Innan du föder – en inspirerande guide till den nya psykoprofylaxtekniken” – den andra är på väg och kommer publiceras under andra hälften av 2011. En träningsdvd samt webbkurs har också sett dagens ljus – allt för att alla ska ha möjlighet att förbereda sig oavsett var man bor eller vilken kassa man har. Läs mer om kurserna för blivande föräldrar och utbildningsverksamheten för personal på http://www.profylaxgruppen.com

 

 

 

5 svar till “Anna Wilsby”

 1. Karin Florèn Virgolin said

  Hej Anna!
  Vet inte om du kommer ihåg mig från B&B mässan i Gbg! Den otroligt tacksamme Italienska/svenskan 🙂
  Jag har nu läst boken!! Underbar! Och DVD går varm!! Vilken uppenbarelse, det var precis vad jag ville ha!! Med boken hade jag kommit in i djupandningen men fattade inte riktigt mellan och kortandningen, så DVD var otroligt hjälpsam!!
  Du sa att du hade en kompis här i Italien som hade matrial på Italienska!! Skulle bli överlycklig av att få det matrialet för jag går nu en kurs i förberedande inför födseln och efter, vi har en underbar BM och en psykolog som följer oss och när jag berättade att jag höll på med andningsövningarna så blev dom väldigt nyfikna!!

  TACK på förhand

  Karin

  • anna6404 said

   Hej Karin! Tack för dina varma ord! Vad roligt att du haft sådan glädje av boken och dvd:n. Vi har fler nyheter på g som hjälp till den egna träningen. Tjejen som kan ”profylax på italienska” heter Jennie Liljefors och är på väg hem till Sverige igen. Hon kommer att hålla AnnasProfylax med mig och egna yogakurser (hon är en grym yogalärare). Du kan nå henne på jennie@jennieyoga.com. Kram Anna

 2. malin said

  Hej Anna!
  Jag skulle vilja höra vad du tycker om denna studie (gjordes visserligen 2009 och det har kanske hänt en del sedan dess?):
  http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=78229&l=sv&newsdep=130
  Där sägs att mödrar inte upplevt någon skillnad i upplevelsen av förlossningn m m, trots profylaxkurs.
  Själv känner jag att det var en väldigt viktig del av min egen förlossning att kunna andas och slappna av, och jag skulle gärna vilja ha generella argument för detta. Gärna argument i form av forskning, det brukar ju imponera på folk mer än egna erfarenheter. 🙂

  • anna6404 said

   Hej Malin!Tack för din fråga! Min egen erfarenhet och i vår uppföljning av de 60 000 deltagare som har gått AnnasProfylax, ser vi att det inte bara gör skillnad att ha tränat psykoprofylax utan att det även minskar andelen komplikationer och behovet av medicinsk smärtlindring. Problemet med att försöka göra en studie av sk mjuka variabler (som andning och avslappning, mental träning, kommunikation mellan paret etc) är att det i princip är omöjligt att helt kunna kontrollera eller förvänta sig att alla barnmorskor ska göra, uttrycka sig och signalera på samma sätt. I mitt blogginlägg från 4 maj 2011 med rubriken ”Profylax i föräldrautbildningen – bra eller dåligt?” har jag kommenterat mer utförligt om skillnader mellan ex vår kurs och studiens upplägg. Helt kort var det tre stora skillnader: 1. Våra kursledare får en grundlig pedagogisk utbildning för att kunna nå alla och vara kunniga inspiratörer. I studien som du nämner ingick ingen pedagogisk träning. Studiens forskare menade att detta inte behövdes då barnmorskorna i studien hade lång erfarenhet av föräldrautbildning. Där har vi olika åsikter helt enkelt. 2. I studien omfattade den profylaktiska träningen sammanlagt tre (3) timmar. Vår kurs omfattar 6 timmar. 3. Det fanns ingen kontroll eller förberedelse kring hur föräldrarna skulle bli mottagna på kliniken. Vilket stöd fick mammorna? Hur kunnig var personalen i de tekniker som föräldrarna använde? Min erfarenhet är att det är inte bara viktigt utan snudd på avgörande vilket stöd mamman upplever sig få. Hon kan ha tränat varje dag, men möts hon av en skeptisk barnmorska krävs det mycket mod och gott självförtroende att hålla fast vid de strategier man tränat in. Prof Ulla Waldenströms egen KUB-studie (Kvinnors upplevelse av barnafödande) bekräftade det jag själv upplevt: att det viktigaste för en positiv upplevelse är ett bra stöd från personalen i första hand och av sin partner i andra hand. Hoppas du fått svar på dina frågor! Varma hälsningar Anna

 3. malin said

  Hej!

  Här är jag igen, som skrev förra frågan! 🙂

  Jag har en fråga till som kanske du kan svara på eller i alla fall reflektera kring. Jag har tipsat en vän som snart ska föda sitt första barn att det är bra att träna underlivsmusklerna, med hjälp av t ex geishakulor och genom att knipa och slappna av. Hon hade dock hört att man kan få för starka muskler i underlivet, som gör att det blir svårare att slappna av vid förlossningen. Jag minns att jag också hört detta men har för mig att det avfärdats som en myt. Att t ex idrottare kan ha svårt vid förlossningar för att de har så starka muskler. Vet du något om detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: