Bemötandet det viktigaste!

april 26, 2011

Ska mödravården vara privat eller inom landstingets regi? I hela Sverige pågår en förändring i ena eller andra riktningen. Jag tror att det finns för- och nackdelar med båda varianterna. En sak som jag däremot tycker är positiv med privatisering, är att den tvingar mödravården att titta på sig själva och på innehållet i till exempel den egna föräldrautbildningen. Vad vill föräldrar ha? Varför ska de komma till vår mödravård? Vad ska föräldrautbildningen innehålla? Vilken kvalitet ska vi stå för?

När jag väntade mitt tredje barn anmälde jag mig till en privat mödravård i Stockholm. Jag var lycklig över att jag skulle få föda igen och ville ha ett varmt och proffsigt bemötande. När jag kom till mödravården på Fina Gatan, tittade inte ens receptionisten upp. Barnmorskan var blasé och tog mina prover med en frånvarande min (omföderska, ja, ja). Eller INTE! Not OK! Jag böt mödravård direkt till den landstingsdriva i Tråkiga Lokaler men med VARMA barnmorskor som insåg att även ett tredje barn är ett UNDER! Ytan är viktig (det är mysigare att föda barn på BB Stockholm med rosor i vattenbad och vacker konst på väggarna än i små bås med kirurgklädd personal), men INNEHÅLLET, bemötandet, är det viktigaste!

Basta!

Anna

2 svar till “Bemötandet det viktigaste!”

  1. Therése Wahl said

    Fick nyligen frågan av en barnmorskestudent om vad som var det svåraste med mitt arbete som barnmorska på en barnmorskemottagning.
    Jag svarade bemötandet! Så lätt kan tyckas, speciellt eftersom jag prioriterar och värderar det högt, men ändå så svårt eftersom alla människor är olika.

    • anna6404 said

      Jag tror att du har rätt i att det är en konst att möta varje människa på ”rätt” sätt. Jag minns en härlig barnmorska i Skåne som beskrev sig själv och sitt arbete som att hon är en skådespelerska av högsta rang – ena stunden möter hon en mamma som behöver ett mjukt och varsamt bemötande och nästa en som behöver motsatsen; ”Kom igen! Du fixar det här!” Att ”välja” att vara helt närvarande för att kunna vara så flexibel är beundransvärt men också något som jag verkligen gör arbetet fantastiskt. En del kanske inte ser att de har ett sådant val…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: