”A loose mouth makes a loose bottom!”

november 10, 2014

Om någon undrar, så är det Ina May Gaskin som ligger bakom det jag brukar kalla för ”nördlooken”. I hennes klassiska bok ”Spiritual Midwifery”, skriver hon om hur viktigt det är att munnen är mjuk och avslappnad under förlossningen. Särskilt krystningen.

I fredags var jag på Ina May´s föreläsning på Hälsans Hus i Stockholm. Lokalen var fullsatt med en skön blandning av aktiva barnmorskor, studenter och doulor från när och fjärran. Ett helt gäng hade kommit från Finland för att höra gurun tala. Jo, hon är definitivt en guru. En guru är en person som visar vägen framåt, och det är något hon har gjort på många sätt sedan hon började vara med på förlossningar på 1970-talet.

Det var svårt att förstå att hon är 70 år gammal. Jag skulle nog snarare säga att hon är 70 år ung och väldigt vacker. Och klok.

Sätt ord på det du vill

Ina May tog oss på en resa i födandets historia. På alla avarter och skrämmande sätt som kvinnor behandlats, bedövats och till och med spänts fast under sina förlossningar. Det är en horribel historia där Ina May med fötterna på jorden kom med nytt ljus. Det är självklart att en kvinna kan föda om förutsättningarna är där, menar Ina May. Självklart. Men hur ser de förutsättningarna ut idag?

Jag tänker att jag kan göra skillnad och arbetar också långsiktigt för bättre villkor för både blivande föräldrar och barnmorskor, men jag koncentrerar mig på nuet. Det är kanske just nu du ska föda ditt barn. Vad behöver du för att klara det? Givet hur det ser ut.

Ina May Gaskin inspirerade mig till ny energi: ”Du kan göra skillnad – men du måste agera, skriva för att nå ut. Att sitta på kammaren och drömma är inget som kommer göra skillnad.”

Så, jag skriver.

Ge födandet tillbaka till kvinnan. Ge födandet tillbaka till mannen. Ge födandet tillbaka till barnmorskan.

Ina May Gaskin och Anna Frisk

Tack, Ina för ditt fantastiska arbete.

Time to work.

Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: