Deprimerade pappor talar ut

oktober 9, 2013

I en ny studie som gjorts i Stockholms län av Karolinska Institutet, framgår det att 15 procent av papporna visar depressiva symptom efter förlossningen. I ett inslag från Aktuellt den 8 oktober, berättar pappan Jonas Rasmussen om sin egen depression i samband med det första barnet.

http://www.svtplay.se/klipp/1516912/manga-nyblivna-pappor-deprimerade

Jag tror personligen att mörkertalet är mycket större. Som en välkänd barnboksförfattare sa en gång: ”Barn är utveckling. Barn tvingar till utveckling.”

För kanske första gången i vårt liv behöver vi sätta våra egna behov åt sidan för att ta hand om en annan människa. En liten människa utan instruktionsbok…

Oavsett om vi tittar på mammorna eller papporna, innebär en ny familjemedlem enorma utmaningar för alla inblandade. Hur förlossningen har gått och hur föräldrarna upplevt sig kunna samarbeta och möta det som hänt, spelar stor roll.

Lugna pappor

För några år sedan ringde en barnmorska från Danderyds BB upp oss. Hon frågade: ”Vad gör ni på era kurser? Hur får ni papporna att bli så delaktiga och lugna, inte bara under förlossningen utan även efteråt?”

Ja, vad gör vi?

Jag möter många pappor som känner sig enormt osäkra och oroliga inför både förlossning och föräldraskap. Jag tror att många känner att det inte är riktigt legitimt, så många mörkar. Håller låg profil. Problemet är att en osäker pappa lätt smittar mamman och vice versa, och en negativ spiral är skapad.

Det jag gör på mina kurser i AnnasProfylax och under föräldrar föreläsningarna, är att se på mamman och pappan som likar. Vi är lika och olika. Det är min upplevelse att det definitivt finns skillnader mellan män och kvinnor, men vi är också mycket mer lika än vad som ibland förespeglas. Vi kanske visar det på olika sätt, vår frustration eller ångest, men grundbehoven är ser likadana ut.

Fakta.nu

Det vi gör i kursen AnnasProfylax är att utgå från fakta.nu. Om det går ont att föda barn, hur kan man göra så att det känns bättre? Om en skrikande unge kan få vilken familj som helst på fall, hur gör man för att undvika det?

Studier har visat att oroliga pappor ger fler komplikationer och längre förlossningar – feel no pressure! Så, mitt mål under AnnasProfylax är att bidra till att skapa lugna och trygga män och kvinnor som kan behålla sitt lugn oavsett hur vindarna blåser. Det kan handla om utdragna förlossningar eller en unge som bara skriker, livet och utmaningarna ser olika ut.

Strategier och träning

Oavsett behöver vi utgångspunkter och strategier. Vi får inte längre vårt föräldraskap med modersmjölken. Vi har ofta ingen aning om hur vi ska föda våra barn eller ta hand om dem. Vi borde kanske. Vi borde en massa saker, men jag tror att det är smartare att utgå ifrån verkligheten och börja där.

Nästa föräldraföreläsning har jag den 29 oktober. Den handlar om att sätta gränser. Välkomna!

Adam äter

Läs mer om föreläsningen här: http://www.profylaxgruppen.se/3763

2 svar till “Deprimerade pappor talar ut”

 1. Diktsamlingen som nämns i inslaget i Aktuellt heter alltså ”Pappa-mamma-barn” och mer info om den finns t.ex. på förlagets sida, här:
  http://www.felforlag.se/portfolios/pappa-mamma-barn
  Pressröster från några av recensionerna kan läsas här:
  http://rasmussenstext.se/om-rasmussens-text/egen-sk-nlitteratur.html
  /Jonas Rasmussen

  • anna frisk said

   Hej Jonas, tack för tipset. Och du, om det blir dags igen är du varmt välkommen! Många pappor som gått våra kurser menar att det gjort stor skillnad för deras upplevelse både av födelse och senare föräldraskap. Hälsningar Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: