”Det har börjat…!”

juni 28, 2013

Samtalet kom när jag precis satt på mig skorna för att gå till jobbet.

”Hej, jag heter Rickard och vi skulle gå AnnasProfylax grundkurs i kväll, men det har börjat! Vi är redan på kliniken.” Han lät allvarligt koncentrerad men samtidigt lugn.

”Ok, spännande…. Det finns några grundläggande saker som ni kan ha glädje av att koll på. Är du tillräcklig närvarande för att kunna höra vad jag säger?”

”Ja, absolut.”

Jag började prata en stund, tills Rickard avbröt mig och sa: ”Vänta jag sätter dig på högtalartelefon så att hon kan höra dig också.”

Det blev en fem minuters minikurs per telefon och paret lät både lugnare och gladare när vi la på. Jag älskar mitt jobb. När jag hör hur poletterna trillar ner, känner jag hur nackhåren reser sig i glädje. Vi får se hur det går, men bara genom att hitta ett nytt anslag kan mycket förändras.

Så, vad var det jag sa till paret? Vad är det som är basic när vi föder barn?

Det första vi behöver förstå är att vi har en stark reflex om utlöses av livmoderns sammandragningar. Den reflexen får oss lätt att hålla andan och spänna oss. Ungefär som  när man slår tån i en dörr: ”Aj, aj….” På ren vilja och med träning kan vi avväpna den reflexen genom att göra precis tvärt om:

  1. När värken kommer – släpp kroppen, slappna av och ta ett djupt andetag in genom näsa och ut genom munnen. Andas ut med avslappnade läppar och låt som en djup suck.
  2. Fortsätt andas och anpassa andningen till styrkan i värken – ju starkare värk ju lättare och mjukare andning. Inandningen ska vara TYST och fokus ligga på en längre UT-andning.
  3. Fokusera blicken och tankarna.

Till Rickard sa jag att det kan vara bra om han ser sig som en ek som hon kan luta sig mot. ”Jag har förstått det”, svarade han och jag hörde leendet i hans röst.

Sen berättade jag lite mer om förlossningsförloppet och vad de kan förvänta sig. Eftersom de fortfarande var tidigt i öppningsskedet tipsade jag dem om vår Profylax App – där finns andningsväxlarna, checklistor mm som de skulle kunna titta på medan de väntar. På en klinik norröver vet jag att de har haft min träningsdvd i väntrummet – himla smart!

Det är faktiskt aldrig försent att lära sig det grundläggande. En duktig barnmorska kan på plats lära en mamma att andas och slappna av. Det var också mitt sista tips till paret: ”Be att få stöd av en barnmorska som kan profylax – de finns på alla kliniker.”

Körsbärsträdblommor

Ja, nu är jag på jobbet och mina tankar går till paret. Tänk, nu föder de sitt barn. Tiden stannar upp i andäktig väntan. Själv ska jag ringa till en mamma som står på vår kölista och berätta att det blivit en plats ledig. 🙂

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: