Renande andetag

januari 15, 2013

För några år sedan läste jag en intressant bok om hur andningen påverkar/påverkas av hur vi mår och även speglar hur vi är. Är vi långsamma och eftertänksamma eller snabba och impulsiva?

Det ska till och med finnas rekryteringsfirmor som analyserar kandidaternas andning för att se om de passar för tjänsten…

Så, vilka ledtrådar kan man få om sig själv?

De flesta av oss har någon slags blockering i andningen – antingen på in- eller utandning. Om vi har svårt andas in, kan det tyda på att man har svårt att ta in energi i sig och i sitt liv. Man utnyttjar helt enkelt inte hela sin potential utan lever på sparlåga. Det är tomt i garderoben.

Om man har en blockering på utandningen, andas för grunt och snabbt, kanske genom munnen bara, kan det tyda på att man tar in energi men att den inte kommer ut i samma utsträckning. Ett tecken på att man har en för snabb och grund andning kan vara att man har alldeles för mycket kläder i sin garderob eller prylar i skåpet – saker kommer in men kommer inte ut… Tänker mig att det även kan gälla vikten förstås.

Det vi vill uppnå är en balanserad, lugn och djup andning. Den ryske läkaren Butey, som myntade andningsmetoden med samma namn, funderade ju över om det kunde vara så att man kan andas sig frisk? Han var sjuk och hade en grund och orytmisk andning – han tvingade sig till att andas djupt och långsamt och blev så småningom helt frisk.

Jag tror otroligt mycket på det – att man kan andas sig frisk eller lugn under t ex förlossningen. Blockeringar sätter sig otvivelaktigt på andningen. Blir jag riktigt stressad eller rädd har jag en tendens att sluta andas helt. Numera har jag alltid ett andningsdon till hands, Anders Olssons Relaxator. Den tvingar till en lugn och djup andning och jag känner direkt vilken positiv och lugnande effekt det har. Dessutom extremt syreladdande – därför kör jag gärna med den innan träning. Nått jag ska göra nu!

Anna med relaxatorn

Ha det gott i snön!

Anna

 

2 svar till “Renande andetag”

 1. Karin said

  Tack vare dig på beställde jag en relaxator! Kunde bara använda den i 2 dagar sen fick jag halsfluss och öroninflammation 😀 men dom 2 dagar jag använde den WOW funkade helt otroligt, och jag väntar med otålighet med att börja använda den ingen!
  Apropå andning, det gror lite i min hjärna nu! Jag skulle vilja starta en ”Karins” Annas profylax här i Italien men jag vill ha en riktig kurs först

  • Karin said

   Och där tryckte jag på fel knapp 😉
   Kurs,,, ja, jag såg att det var en kurs i mars, men jag bor ju i Italien, när ska ni ha nästa kurs ???
   Skulle skriva något mer, men kommer inte ihåg nu 😀
   Kram ciao Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: