Den gyllene minuten – livets viktigaste?

november 21, 2012

Ibland måste man klippa navelsträngen direkt när ett barn föds – om den är för kort eller om det har blivit en knut eller om den ligger runt bebisens hals. Så är det. Men om vi inte måste?

Idag klipps fortfarande navelsträngen ofta direkt efter förlossningen – innan alla pulsationer upphört (dvs innan den blivit helt mjuk). Det finns inga uppenbara evidens (bevis) för att detta ska vara bra för barnet men mängder av studier om motsatsen. Vad går barnet miste om, om vi klipper navelsträngen direkt? Några aspekter:

  1. Syre
  2. Järn
  3. Stamceller

Den första minuten efter det att barnet är fött kallas för den gyllene minuten. Så mycket som en tredjedel av barnets blod befinner sig då utanför barnets kropp vid födsloögonblicket. En tredjedel – det är ganska mycket! Det är ett blod som är rikt på syre och extra blodceller, något som är enormt viktigt för barnets utveckling framåt. Det är också ett blod rikt på järn och stamceller. Järnbrist har visat sig bland annat påverka intelligensen och en mängd andra aspekter. Stamceller hjälper oss att förebygga och reparera kroppen. Att kroppen behöver syre säger sig själv men visste du att hjärnan, som bara utgör 2% av kroppsvolymen, förbrukar 20% av det syre vi andas in?

Klippa tidigt eller sent – informera personalen

Idag är det upp till föräldrarna att besluta hur de vill göra – klippa tidigt/direkt och kanske bidra till stamcellsforskningen eller be personalen vänta.

Lyssna nedan på Dr. Alan Greene, TedxBrussels, och hans inspirerande och tankeväckande föreläsning om att klippa eller inte klippa navelsträngen direkt. Jag känner mig manad att sprida denna viktiga kunskap vidare – vi kan med enkla medel göra stor skillnad för de barn som föds från och med nu. Som blivande förälder – se till att du har den information du behöver för att göra ett aktivt val:

Alan Greene at TEDxBrussels – YouTube:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Cw53X98EvLQ

Yours truly,

Anna

2 svar till “Den gyllene minuten – livets viktigaste?”

  1. Diskussio said

    Det går visst att bidra till stamscellsforskningen om man vill, även om barnet avnavlas sent. Man kan ta blodprov i navelsträngen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: