En annan Anna

augusti 24, 2011

Hämtade kraft på Gotland i somras. Njöt hejdlöst av naturen och färgerna, lågt växande tallar, gula och gröna fält, mörkgrå ulliga får, vita grusgångar, blågrått hav. Nya vänner gav också ny energi – så roligt! Kan tipsa om konstnären Carola Edlund som håller till strax norr om Visby i Ungesmiss Stenkyrka. Bara att gå bland hennes vackra skulpturer i trädgården var en upplevelse. Förutom skulpturer, målar hon och designar vackra medeltidskläder.

Tillbaka till vardagen. Möts av en mailskörd av kritiska kvinnor som ifrågasätter varför vi ens kunde tänka oss att låta Anna Wahlgren hålla föreläsningar hos oss. (Vi har bestämt oss för att, från tid till annan, bjuda in gästföreläsare för kortare eller längre samarbeten med syftet att berika livet för våra deltagare. Mindfulness med Sara Blomberg, yoga med Linn Edenroth Oké och Jennie Liljefors osv.)

För mig har Anna Wahlgren en speciell plats i mitt hjärta. Till att börja med var hon faktiskt den som ledde in mig på profylaxen. Hennes kapitel om förlossningsförberedelse, ”VM i förlossning”, gav mig de första nycklarna till det som kommit att bli AnnaProfylax! Gissa om jag är tacksam för det!

Jag vet att hon är ifrågasatt och att det finns saker som jag själv inte håller med om eller delar, men kärnan i hennes budskap är för mig kärlek, kärlek till den stora såväl som till den lilla människan. Jag drog mig för att läsa hennes bok för att jag upplevde att hon var så arg och även kategorisk, men när jag väl gjorde det slogs jag av värmen, av den djupa förståelse och ömheten för alla våra mänskliga brister. Och att hon ville visa en väg till ett glädjefyllt småbarnsliv. Hon skriver i sin ”Nya barnaboken”: Barn är utveckling. Barn tvingar till utveckling. Det är verkligen sant. Om vi aldrig tidigare har upplevt riktigt stark glädje, sorg, ilska eller till och med vanmakt, får vi en möjlighet att göra det när vi blir föräldrar! Jag blev själv chockad över hur arg jag kunde bli eller glad, lycklig och rörd över mina fina ungar.

Minns en dammiddag jag var på för ett antal år sedan. Vi hade alla småbarn i det som brukar kallas den utmanande ”trotsåldern”. Efter ett par glas vin började alla berätta vad de gjorde när de blev ”galna” på barnet som inte ville äta eller sova eller göra som man själv ville… Som en mamma sa: ”Varför kan de inte bara ta ett NEJ!” Men, neeeej, de kan ju inte det de små liven!

En mamma berättade att hon gick ut i garaget och bara skrek. En annan att hon gick in till ett annat rum och bankade i väggen i tyst vanmakt. Ytterligare en mamma erkände med röda kinder att hon vid ett tillfälle slagit till sitt barn. Det hemskaste, sa hon, var att det fungerade. Barnet tystnade.

Vad kan man göra istället? När vi får panik av tröttheten som rusar i ådrorna? När Bvcs råd att ”Lyssna inåt!”, ”Du är ditt barns bästa förälder!”, känns som en käftsmäll! Vad är BRA känslor, vad är DÅLIGA känslor – hur kan jag få hjälp att se och förstå skillnaden? Vad gör jag när jag blir så arg att jag känner att jag nästan skulle kunna göra illa mitt barn i ren frustration? Anna Wahlgren hjälpte mig att se alternativ och att arbeta profylaktiskt, dvs förebyggande, så att man inte hamnade i den typen av hemska situationer. Det jag inte delade åsikter om gjorde jag helt enkelt inte. Ingen människa är perfekt. Inte jag, inte hon.

Vi har ändå valt att lyfta bort henne som föreläsare. Det var lite för många saker som hon har blivit kritiserad för och vi har vare sig tid eller information nog för att kunna förklara eller bemöta kritiken. Vi vill vara ett bidrag – inte skapa en negativ debatt. Så, kära Anna, vi säger tack men nej tack. Däremot rekommenderar jag alla att läsa hennes bok. Det ni inte gillar, strunta i det, men ta till er guldet, för det finns där också.

Vi, på Profylaxgruppen, vill däremot fortfarande vara ett bidrag till människors livskvalitet även efter förlossningen. Er coach på vägen… För några år sedan skapade jag en egen föräldrakurs, Växa Tillsammans. Vi höll ett tiotal provkurser som alla fick högsta betyg. Den är, förstås, inspirerad av Anna Wahlgren men också av Jesper Juhl, Lars H Gustavsson, mina egna och andras erfarenheter. Det bästa av de bästa. Kanske är det dags att göra en nypremiär? Behovet finns, det vet vi. I alla fall kommer jag att hålla en sådan senare i höst. För er som vill och är intresserade: Varmt välkomna!

Er

Anna

Hoburgen (Gotland)

6 svar till “En annan Anna”

 1. Stina Blomqvist said

  Hej Anna!
  Jag tyckr att det är synd och skam att ni ger efter för ‘kritiska kvinnor’ som helt uppenbarligen inte har läst något som Anna Wahlgren har skrivit. För om de hade läst barnaboken, så hade de märkt vad AW står för och inte de ‘hitte-på’-sakerna som AW belackare brukar säga. Jag blev väldigt ledsen över att ni saknar så lite civilkurage att ni inte vågar stå emot elaka tungor!
  Jag skall erbjuda AW att hålla kursen hemma hos mig, för jag är glad och stolt över den kunskap hon givit mig så att jag kan erbjuda mina barn en fridfull och utsövd barndom!

  • anna6404 said

   Hej!
   Tack för att du hör av dig! Jag förstår att du blev besviken över att du upplever att vi saknar civilkurage. Gör vi det? Jag vet inte. Kanske. När det gäller det jag själv säger och gör kan jag vara ”modig” och stå emot det mesta, men det blev praktiskt omöjligt för mig att gå i svaromål över saker jag inte hade svaret på helt enkelt. Jag gillar Anna och det står jag för, men hon var mer kontroversiell än vad jag hade förstått. Tråkigt för oss och tråkigt för er.

   Jag är säker på att Anna Wahlgren blir glad över att du vill erbjuda henne att hålla kurs hos dig.

   Hälsningar
   Anna

 2. Helena said

  Oj, vad besviken jag blir. Hur kan du svika så en som gav dig det ursprungliga fröet till din verksamhet? Ditt ”Tack, men nej tack” säger verkligen att du ger hatarna rätt. Jag gick kurs hos er hösten 2007 pga av Anna Wahlgrens rekommendationer. Hade en dröm att någon gång kanske jobba hos er, och har rekommenderat er till alla. Minst tre har gått pga mina rekommendationer. Men ett så fegt företag som inte ens vågar genomföra några kurser pga ogrundat hat (de som ingr gillar behöver ju inte anmäla sig bara till just de kurserna) kommer jag inte rekommendera till någon eller befatta mig med i framtiden.

  Vänligen, Helena

  • anna6404 said

   Hej Helena!
   Tack för att du varit vår ambassadör så här långt och för att du t o m tänkt tanken att arbeta hos oss! Det värmer!

   Jag kan förstå att det kan upplevas som ”fegt” att inte använda Anna Wahlgren som föreläsare. Saken är den att, om det hade handlat om vad jag eller mina kollegor har sagt eller gjort så kan jag personligen besvara och bemöta det på ett bra sätt. Då har jag hela bilden. Nu fick vi enormt många synpunkter över saker som jag inte kan besvara eller bemöta. Det blev i längden praktiskt omöjligt att hantera.

   Precis som jag skrev, har jag haft en enorm glädje av Annas råd och använt mycket själv. Jag hoppas, precis som du, att fler läser hennes bok för en mer nyanserad bild.

   Tack för att du hörde av dig!
   Anna

 3. Viktoria said

  Uj, vad alla blir arga! Först på ena sidan och sedan på andra. Ja det är inte lätt att vara till lags.
  Jag har precis överlevtde första 5 månader av en 6-åring med hjälp av Annas kapitel om just dessa underbara men förskräckliga små monster. rekommenderar just detta kapitel till alla småbarnsföräldrar, det är sååå skönt med dessa igenkännande fraser, det är alltså inte bara oss som föräldrar det är fel på utan det finns ngt mer, ngt svårt, i just 6-åringen.
  Jag förstår väl era argument för att hoppa av även om jag tycker det var synd, var nästan lite sugen på att få till en resa upp till norden och slå lite flugor i en smäll (Anna & Anna på en och samma gång, vad härligt!!!), men jag får väl få andra anledningar (mindfulness? profylaxseminarie?).

  men, som det kan bli
  Stor kram och stå på er, ni gör MASSOR för alla, men alla kan inte bli nöjda
  Viktoria (mini-Anna Wilsby in Katalonien)

  • anna6404 said

   Hej Viktoria!
   Ja, tänk så mycket känslor som väcks! Och tänk om det fanns något/någon som var 100% rätt eller fel! Ju äldre jag blir desto mer ödmjuk blir jag inför livets alla ”sanningar”. Det är ju verkligen så att den subjektiva sanningen upplevs som helt sann, men vad som är sant handlar ju egentligen bara om olika perspektiv. För att hitta rätt får vi känna efter inåt – känns det lent eller skorrigt? Vad känns rätt eller fel för mig?

   Något som känns lent att tänka på är att erbjuda möjligheten till att samla föräldrar och dela med mig av egna och andras erfarenheter. Idag spikade vi datumet till vår egna första föräldrakurs Växa Tillsammans. Den har premiär 22 november på Mariatorget i Stockholm. Den är helt klart inspirerad av det jag själv upplevt mig ha mest användning av från Anna Wahlgren men också från andra klokers som Juhl och Lars H Gustavsson. Kanske dags att komma till Stockholm, Viktoria! Kram Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: