Föda på egna villkor

juli 14, 2011

Igår hade jag en repetitionskurs på Mariatorget. Ljuvligt att innan kursen sitta och läppja på en latte på Café Rival och titta på folk. Miljön vid Mariatorget är fantastisk; porlande vatten, gamla och unga, coola och avslappnade. Vi flyttade hit från Dalagatan i våras och jag kan bara säga att vi är väldigt nöjda!

Att hålla föräldrakurs var också härligt. Numera, när jag inte håller så många sådana, ser jag fram emot det som ett barn som ska på kalas! Repetitionskurser är särskilt roliga då jag får träffa föräldrar som använt våra tekniker i praktiken. Två par gick kursen för tredje gången!

När vi pratade om hur deras förlossningar hade varit och upplevts var det flera gånger jag ändå kände att det gjorde ont i mig. En mamma sa: ”Kan man göra något för att få det mer som man själv skulle vilja? Jag ville vara upprätt men de sa att det var mer praktiskt om jag låg.”, ”Jag ville inte ha så mycket dropp eller bedövning, men de sa att det var bra för mig. Jag fick flera allvarliga biverkningar av EDA (migränhuvudvärk och smärta i benen) som ingen berättat att man kunde få innan. Varför säger de inget om biverkningarna?”, ”Jag fick inga krystvärkar – kan det bero på EDA:n?” En mamma undrade om man kan göra något för att få ett bra stöd – de upplevde inte att de hade fått det och kände sig handfallna inför nästa.

Det är lättare sagt än gjort att ”begära” ett bra stöd, att insistera att få stå på knäna eller att slippa bedövning. När vi föder barn gör vi det på någon annans arena. Vi är nakna både till kropp och själ. Det är ”vår” förlossning men det är barnmorskan som är chefen. En barnmorska som jag känner väl brukar säga att ”Jag vet att jag kan få en mamma att stå på huvudet om jag vill! Den makten känns tung att bära.” Om en barnmorska säger att du måste ta dropp eller något annat, är det därför inte alltid lätt att stå emot. Det jag brukar rekommendera i sådana situationer är att:

  1. Tänk igenom innan hur du skulle vilja att det var och berätta det för personalen. Vilka är de tre viktigaste sakerna personalen behöver veta om dig/er för att kunna ge ett bra stöd? Vill du ha mycket, lite eller ingen bedövning alls? Om du vill försöka så länge som möjligt utan kan det vara bra att exempelvis skriva: Erbjud mig ingen medicinsk smärtlindring – peppa mig istället!” Det betyder inte att du säger nej men att det är du som får ta initiativet istället för tvärtom.
  2. Berätta hur du har förberett dig – att du har gått AnnasProfylax – och säg att du skulle vilja ha ett aktivt eller åtminstone positivt stöd. All personal kan inte längre profylax men du kan begära och självklart få ett positivt stöd oavsett var du föder.
  3. Om du eller din partner inte vågar säga vad ni vill till er egen barnmorska – säg det till någon annan! Du som partner kan gå till platsen där barnmorskorna sitter och journalför, och berätta om er situation för en annan.

Det viktiga är att ni skapar en situation där du som mamma kan slappna och släppa taget, vända dig inåt och föda barn. Om du inte känner dig hörd, förstådd eller respekterad får det konsekvenser för hur förlossningen går.

Det är lite enklare att berätta vad man har för önskemål om man faktiskt vet vad man vill! Därför är det suveränt att prata mycket med din partner innan. Hur skulle vi vilja ha det om allt vore möjligt? Det betyder inte att ni behöver eller ens ska ha en massa åsikter om det medicinska, det är personalens ansvar, men om det mesta andra kan ni ha det! Be om att få rak och ärlig information om biverkningar etc – då först kan ni göra ett verkligt informerat val. Det är er förlossning och ingen annans. Basta!

Er Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: