Närhet – viktigt för alla

juni 10, 2011

Vårt naturliga tillstånd är vaksamhet. Det är därför vi behöver välja att slappna av, att släppa taget, igen och igen. Minns ett samtal med en av chefsbarnmorskorna på en av Stockholmsklinikerna. Hon sa, lite anklagande, att ”Dina mammor behöver ju också stöd! Det händer att även de spänner sig ropar på epidural!”

Och?

Oavsett hur mycket man har tränat behöver de allra flesta ett närvarande, aktivt stöd. När värkarna är som starkast, när man ångrar att man kom på idén att föda barn överhuvudtaget, då är det skönt att någon andas tillsammans med en själv, att någon håller en trygg arm runt axlarna, att ha någon som påminner en om vad man klarar när man själv tvivlar. Det är tufft att föda barn, det är ett hårt arbete – axlarna åker lätt upp, knogarna vitnar – men om du är väl förberedd, om din partner vet vad han eller hon ska göra, då kan du få hjälp att slappna av och arbetet kan bli angenämt, fantastiskt. Och vilken belöning!

En stor skillnad mellan föräldrar som tränat respektive inte tränat är att de som tränat är lättare att coacha, de kommer snabbbare tillbaka om de håller på att spåra ur och de vet att de kan välja att slappna av, att det faktiskt går även om det kan kännas omöjligt. Min erfarenhet är att ju tuffare det är desto närmre stöd behöver vi. Då kan vi få hjälp att behålla fotfästet.

Nu ska jag hem och slappna av! Tre av mina godingar hade avslutning idag. En igår. Så fina. Så stora. Lilltjejen, 16 år! När hon föddes såg hon ut som en liten ekorrunge, med plirande, närvarande ögon. Nu, en ung vacker kvinna! Fick tårar i ögonen varje gång vi sjöng ”Den blomstertid nu kommer”. Tantvarning, som min man skulle säga.

Kram

Tanten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: