Balla barnmorskor

maj 26, 2011

För några år sedan, när jag hade ett doulauppdrag, insåg jag att det var bråttom in. Mamman hade sagt att det var lugnt, men jag har lärt mig att lyssna på min intuition och åkte till BB Stockholm snabbare än blixten. Mamman och hennes man kom strax efteråt. Vi stod länge på parkeringen och andades tills tårarna stillat sig – det är många känslor som trängs när ett barn ska födas.

När vi kom upp till avdelningen visade det sig att det var fullt på rummen. Vi installerade oss i korridoren. Mamman fick sitta i en stol medan jag gjorde knätrycket och pappan gick för att parkera om bilen. Värkarna kom tätt, tätt. Nerför korridoren ser jag ett välkänt ansikte – Meta! ”Yes, henne krystar jag bra tillsammans med”, hinner jag tänka! Henne gillar jag! Hon hör till kategorin barnmorskor som väljer att vara närvarande varje dag, varje förlossning, år ut och år in. Med kärlek och närvaro hälsar hon på paren hon ska vägleda och stötta. Det är ballt!

Barnmorskeförbundet firar 125 år som förbund och att det funnits utbildade barnmorskor i 300 år. Det är också ballt. Men något som är ännu ballare är den status kåren har lyckats upparbeta i Sverige – jag skulle faktiskt vilja påstå att den är unik i världen! Barnmorskor som Signe Jansson, Louise Hallin och Gudrun Abascal är några av de eldsjälar som tryckt tillbaka läkarna till väntrummen och låtit barnmorskan vara nummer ett, förutom mamman förstås.  I många andra länder har barnmorskan låg status, får ibland inte ens kallas för barnmorska utan bara ”sköterska” – har hon en åsikt utanför ramen riskerar hon att bli omflyttad…

Jag och mina kollegor Sara och Fanny från Profylaxgruppen, är på plats i kongresshallen. Det har varit en fantastisk upplevelse att möta barnmorskor vi har utbildat, föräldrar som kommit förbi för att tacka, barnmorskor som vill veta mer om våra utbildningar för vårdpersonal mm. … och så Meta! Helt plötsligt står hon där och jag har först svårt att placera henne, men så trillar polletten ner. Vad kul! På kvinnors vis börjar vi direkt tala allvarligt om kryst- och andningstekniker – vikten av att inte förenkla och generalisera utan att låta mammans egna impulser få styra i så stor utsträckning som möjligt. Innan hon går ber jag om att få ta en bild! Hej Meta!

Imorgon är det den sista kongressdagen, full av intressanta seminarier om den senaste forskningen och med en dunder och brakfest avslutningsvis i Stadshuset – jag har redan plockat fram mina högklackade…

Yours truly,

Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: